1. února 2011

Kam mizí české výrobky

V lednu tohoto roku proběhla tiskem zpráva o dioxinové aféře v Německu. Jak se ukazuje, lidé bažící po zisku se vyskytují stejně tak jako u nás i v ostatních zemích. Proč tomu tak je, to ponechme stranou. Důsledkem aféry je, že se němečtí konzumenti bojí kupovat vepřové maso. Tudíž němečtí zemědělci produkující vepřové maso nemají odbyt a jsou nuceni výrobky prodávat pod cenou. Snížení ceny má neblahý důsledek i pro zemědělce okolních zemí. Lze očekávat, že nadbytečné vepřové maso bude z Německa posíláno i k nám. Tuzemští zemědělci však nebudou moci konkurovat nízkým cenám a mnozí menší chovatelé z odvětví raději odejdou.

V posledních letech mi připadá, že se nad tuzemským zemědělstvím začínají stahovat černá mračna. Dochází tedy k paradoxům, kdy je v obchodě levnější zboží, které bylo vyrobeno v zahraničí a následně převezeno stovky kilometrů, než to, které vyrobí tuzemští výrobci. Je tomu proto, že bohatší země jsou schopni více dotovat svoji zemědělskou výrobu, než země chudší. Velké řetězce obchodů mohou upřednostňovat výrobky svých mateřských zemí před místními výrobky. Všimli jste si odkud pocházejí obchody, v nichž lidé převážně nakupují? Kaufland (Německo), Tesco (V.Británie), Lidl (Německo), Penny (Německo), Albert (Nizozemí). Už teď se na pultech obchodů objevují zahraniční výrobky s pochybnou kvalitou. Z vlastní zkušenosti mohu poukázat na čínský česnek, který tomu našemu českému česneku nesahá ani po kotníky. Bohužel sehnat tuzemský česnek začíná být ve větších městech problém. Díky nízkým výkupním cenám, jež jsou pod hranicí rentability, se zemědělcům nevyplatí pěstovat. Pokud tento trend bude i nadále pokračovat, brzy se dočkáme toho, že naše potravinová soběstačnost bude ta tam.

Mrzí mě, že podnikové prodejny jsou stále více minulostí a že je problematické koupit si výrobky přímo od výrobců. Mléčné automaty byly výborným nápadem, díky kterému jsem měl možnost si téměř po celý rok kupovat výborné čerstvé mléko. Co na tom, že litr stál 18 Kč. Za tu kvalitu to opravdu stálo. Bohužel jsem tam chodil asi jen já, protože zhruba po roce mléčný automat zmizel.

Je škoda, že dochází k devastaci českého zemědělství. Kdybychom, my zákazníci, dali přednost tuzemským výrobkům, mohlo by dojít k situaci, kdy by zřejmě ceny za potraviny mírně vzrostly, ale kvalita výrobků by byla mnohem vyšší, než jaká je nyní. Navíc bychom podporovali přímo naše výrobce, kteří zde vytvářejí pracovní místa a platí daně. Kupujeme-li cizí výrobky, podporujeme ekonomiku cizích zemí, ne naši! Buďme v tomto ohledu více vlastenečtí!

Žádné komentáře:

Okomentovat