26. července 2010

"Neomezená" moc mobilních operátorů

Jelikož jsem před nedávnem přecházel od jednoho operátora ke druhému (viz. Přechod od O2 k Vodafone ), zaujal mě článek, který referuje o změně podmínek tarifu Přátelé síť nesíť společnosti T-Mobile. Zpráva to není nikterak čerstvá. MobilMania o tom informovala na svých internetových stránkách již před časem. Ponechme tedy stranou, zda konkrétně T-Mobile vykonal všechny potřebné kroky, které se zavázal vykonat ve smlouvě se zákazníkem a ve Všeobecných podmínkách a zda byl zákazník o změně tarifu zpraven s dostatečným předstihem, aby mu nevznikla případná škoda.

Jen ze zvědavosti jsem si přečetl Všeobecné podmínky všech tří mobilních operátorů. Zvláště jsem se zaměřil na pasáž o změně smluvních podmínek. Formulace je natolik obecná, že v podstatě dovoluje operátorovi změnu kdykoli se mu zlíbí. Jinými slovy až se mu přestane příslušný tarif vyplácet a hrozilo by, že ze zákazníka bude mít menší profit. Když už dojde ke změně smluvních podmínek, jež znamenají pro zákazníka zhoršení podmínek, lze smlouvu vypovědět. Ovšem není-li překročena lhůta obvykle 15-20 dnů ode dne účinnosti změn.

Chápu rozhořčení lidí, kteří využívají nějaký tarif, jenž už navíc nelze aktivovat, protože se jim vyplatí a najednou se jim změní podmínky. Na druhou stranu mobilní operátoři nejsou žádné veřejně prospěšné firmy, které by něco dávaly zadarmo. Mimochodem ani tarif Grand Plus společnosti T-Mobile není neomezený. Malým písmem se dočtete, že v rámci paušálu, jenž činí bez mála 4000Kč, můžete provolat "pouze" 10000 minut měsíčně, což je zhruba 5,5 hodiny za den. Díky malé nebo téměř žádné konkurenci a Českého telekomunikačního úřadu, který jde na ruku mobilním operátorům, tak máme vysoké ceny za volání a posílání SMS zpráv. Pokud by se hovorné z mobilních telefonů ještě více zdražilo, došlo by k paradoxní situaci, částečně i díky snížení propojovacích poplatků v celé EU, kdy by bylo levnější využívat služeb zahraničního operátora a v rámci ČR tak volat pomocí roamingu. Jak ceny hovorů stoupají, dochází zřejmě ke zkracování uskutečněných hovorů. Jak jinak si vysvětlit, že do ceníků operátorů začíná pomalu pronikat nehorázná tarifikace 60+60. Pokud mě paměť neklame, O2 ji zavedlo snad pro všechny tarify. T-Mobile ji taktéž v některých případech uplatňuje.

Dnes platí že kdo nemá mobil, skoro jako by ani nebyl. Telefonní společnosti jsou si toho vědomi a umí toho využít ve svůj prospěch.

Žádné komentáře:

Okomentovat