19. února 2011

Srovnání cen tuzemských a zahraničních mobilních operátorů

Na téma přiměřenosti českých cen za služby mobilních operátorů již byla napsána spousta článků. Všichni se shodují, že opravdu máme na české poměry vysoké ceny za volání, SMS a další služby. V celoevropském měřítku jsou ceny možná průměrné, což ostatně s oblibou tvrdí různé PR články všech tří operátorů. Přepočteme-li ale ceny na koupěschopnost obyvatelstva, pak se nestačíme divit.

Bohužel je u nás oligopol poskytovatelů mobilních služeb. Vstup do odvětví je stížen díky (ne)schopnostem národního Českého telekomunikačního úřadu a prakticky zde neexistuje žádný virtuální operátor. Všichni tři operátoři si tedy trh rozdělili a nic je nenutí snižovat ceny. Dále si povšimněte, že firemní zákazníci mají volání daleko výhodnější než běžný spotřebitel.

Jak jsme na tom doopravdy ve srovnání s našimi sousedy? Je pravda, že máme absolutně nejvyšší ceny? Pokusil jsem se prokousat ceníky našich sousedů a udělat malé srovnání. Jelikož v ČR působí tři mezinárodní společnosti, zaměřil jsem se na jejich nabídku v zahraničí. Za cíl jsem si tedy nedával najít nejvýhodnější nabídku v té či oné zemi napříč všemi tamějšími mobilními operátory. V tabulce tedy naleznete shrnutí jak paušálních tarifů O2, T-Mobile a Vodafonu, tak i nabízené předplacené karty. Zajímavé je srovnání cen tarifu "O2 Zero" českého zastoupení O2 s tarifem "O2 0" německého operátora. Výsledek mého snažení můžete naleznou zde. Ceny jsou platné pro únor 2011 a pro zjednodušení jsem počítal s kurzem 1 EUR = 25 Kč.

1 komentář:

  1. Pokusím se doplnit článek aktuálním srovnáním předplacených karet mobilních operátoru. Stále sice nedosahujeme srovnání s našimi sousedy (viz. článek), ale alespoň virtuální operátoři malinko naznačují kam se může cena časem posunout.
    http://predplacene-karty.komparomat.cz

    OdpovědětVymazat