18. dubna 2010

Oslavanská 50 Memoriál Tondy Šaláta

S nastupujícím jarem se konečně přiblížila doba, kdy opět s kamarády obujeme chodecké boty, přelepíme paty náplastí, oblečeme si turistické kalhoty, hodíme batoh s proviantem na záda a vyrazíme vstříc pěším dobrodružství. Již druhým rokem jsme otevírali naši chodeckou sezónu třicetikilometrovým pochodem, pořádaným v Oslavanech v sobotu 17.4.2010. Také letošní pochod navazoval na dlouhou tradici třiceti předchozích. Byl to tedy již 31. ročník. Po dlouhé zimní pauze, kdy jsem odvykl celodenních pěších výletů, jsem se opravdu těšil. Na startu jsme si vybrali trasu dlouhou 30km. Na výběr bylo ještě 20 a 50km. Po zápisu jsme se vydali vstříc dálavám. Lidí jsme potkávali spoustu, neboť účast byla veliká. Většina šla nejkratší trasu, takže naše skupina poměrně záhy osaměla. Věkové rozdíly se začaly smazávat po necelém kilometru chůze, kdy jsme měli přešplhat po úzké skalní pěšince. Ne že by mladým odcházely síly tak brzy po startu, ale spíš starší lidé s berlemi nám dokázali, že vlastně tyto podpůrné hůlky ani nepotřebují a jako zamlada se vrhali ke skále, aby ji hravě pokořili a mohli pokračovat dál.

Zdroj Oslavanská 50

Po vydatném dešti uplynulého týdne byl terén místy bahnitý a postupem času pod stovkami noh účastníků se bahno měnilo ve vše pohlcující kašovitou hmotu. Naštěstí dobré obutí tuto obtíž vyřešilo. Při pohledu na čtvrteční ocelově šedou zataženou oblohu jsem se trošku obával počasí, ale moderátorka předpovědi mě chlácholila bezoblačným a teplým víkendem. Počasí se opravdu vydařilo snad nejen k mé spokojenosti.

Zdroj Oslavanská 50

Na trase nás čekaly dva kontrolní body, na kterých nám pořadatelé natiskli obrázky znamenající řádné projití důležitých bodů trasy. Obě stanoviště byla současně i občerstvovacími zastávkami, čehož jsme rádi využili.

Zdroj Oslavanská 50

Trasa byla převážně vedena polními či lesními cestami lemujícími řeku Oslavu. Kopcovitý ráz krajiny umožňoval spoustu zastávek s výhledem po krásné krajině.

Příští rok se budu opět těšit.

Čas startu 8:15
Čas cíle:16:45
Délka trasy: 30km
Chůze: Pohodové tempo a kochání se přírodou

Žádné komentáře:

Okomentovat