17. ledna 2010

Trable s LCD

Před třemi a půl lety jsme s bratrem hrdě vezli náš první 19" LCD monitor Fujitsu Siemens P19-2. Podle recenzí různých serverů zabývajících se hardwarem, se jednalo o velice zajímavý monitor nabízející příznivý poměr cena/výkon. Záruka u tohoto modelu činila tři roky.

V poslední době při zapnutí začal panel "trucovat". Nechtělo se mu zapnout. Někdy trvalo naskočení obrazu pět minut, jindy deset. Nereagovalo ani menu vyvolané tlačítky pod obrazovkou. Obvykle se však panel umoudřil a po naskočení obrazu již běžel normálně. Jenže kdo by měl trpělivost tolerovat toto neobvyklé chování. Nezbylo tedy nic jiného, než panel rozmontovat a podívat se na problém pěkně zblízka.

Někteří možná již tuší, kde by mohl být takříkajíc zakopán pes. Mezi chladičem zdroje a rezistory se nacházejí čtyři kondenzátory, jejichž vršky se v důsledku běhu panelu poněkud nezdravě vyboulily. Po jejich vyměnění by se funkčnost monitoru měla vrátit do normálu.







Není se čemu divit. Plošné spoje spotřebičů jsou stále častěji osazovány poddimenzovanými součástkami. Přístroje vydrží fungovat akorát po čas záruky a pak se odeberou do věčných lovišť na smetiště. Přičemž oprava nebývá složitá.

Teď už zbývá pouze rada na závěr.
Až vám vypoví službu nějaký spotřebič, podívejte se mu na "střeva", možná stačí vyměnit nějaký kondenzátor :-)

2 komentáře: